en
M.J. DE NIJS
DE NIJS CASTRICUM

Nieuws

Camera’s in de torenkraan voeden het BIM systeem15-01-2018
Behalve het vooraf plannen en organiseren van het bouwproces, stroomlijnt aannemer M.J. de Nijs ook de uitvoering met het BIM systeem.3D camera’s in de giek van de bouwkraan leveren beelden die met speciale software worden vertaald naar het model voor zogeheten 4D BIM voortgangscontrole. We kunnen middels BIM alles van te voren monitoren. Maar kunnen we ook de werkelijkheid buiten tijdens realisatie op de bouwplaats in BIM monitoren? Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen is in samenwerking met Pix4D een pilot opgestart om hierin een eerste stap te maken en de resultaten zijn veelbelovend.
Slimme 3D-camera’s, die in de giek van de bouwkraan gemonteerd zijn, nemen gedurende de werkdag voortdurend foto’s van de bouwplaats. Deze foto’s worden op gestelde tijden draadloos verzonden naar een softwaresysteem. Dit systeem transformeert de foto’s naar een 3D-pointcloud die we vervolgens kunnen inladen in een 3D-BIM-model.
Hiermee zijn we op korte termijn in staat om de voortgang van onze bouwproductie te monitoren en tevens te koppelen aan onze digitale planningen. Wij noemen dit 4D-BIM-voortgangscontrole. Naast 4D-BIM voortgangscontrole kunnen we tevens kwaliteitscontrole doen, clashen we de werkelijkheid versus de vooraf ontworpen prestatiemodellen en documenteren we onze bevindingen. 
Ook ondersteunen de digitale modellen de lean-dagstart op de bouwplaats en hebben we volledig overzicht op onze voorraden die opgeslagen zijn op de bouwplaats tevens kunnen de foto’s worden gebruikt als naslagwerk voor de beheers- en onderhoudfase.
Deze technologie werd al ingezet middels drones. Echter is het niet altijd mogelijk hiermee te vliegen en daarom hangen wij permanent camera’s in de giek van onze torenkraan. In Nederland is dit nieuw, maar we weten inmiddels dat grote aannemers uit Scandinavië en Frankrijk hiermee werken en wij werken inmiddels met hen samen om deze technologie te vervolmaken.

naar het nieuwsoverzicht
Uitgelicht

MVO

Voor De Nijs was de stap naar MVO-certificering geen grote; wel een logische.

Lees meer >

FSC® Bouw & Hout Convenant

Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV heeft het FSC® Bouw en Hout Convenant getekend.

Lees meer >

CONTACT
M.J. de Nijs en Zonen
info@denijs.nl
0226 - 39 70 00